Dorpsraad vergadering 08 april
Dorpraadsvergadering.
Op dinsdagavond 8 april vond er een belangrijke dorpraadsvergadering plaats in Biervliet. Op uitnodiging van de Dorpsraad was wethouder dhr. Laszlo van de Voorde aanwezig om vragen te beantwoorden en uitleg te geven over de vele plannen die op Biervliet en haar inwoners afkomen.
De Dorpsraad benadrukte het belang van tijdige en volledige informatie vanuit de overheid. Er werd ook een belangrijk signaal afgegeven: door de grote hoeveelheid plannen is het voor een vrijwilligersorganisatie zoals Stichting Dorpsraad Biervliet – die bestaat uit enkele betrokken inwoners zonder specialistische kennis – onmogelijk om op een goede manier invulling te geven aan de wettelijk verplichte burgerparticipatie, zoals voorgeschreven door de Omgevingswet.
Daarom is aan de gemeente gevraagd om een Burgerberaad te faciliteren. In zo’n beraad zouden onafhankelijkheid, deskundigheid en een brede vertegenwoordiging van belanghebbenden beter gewaarborgd kunnen worden.
Wethouder Van de Voorde gaf aan dit verzoek mee te nemen in het participatieplan dat momenteel in ontwikkeling is.

Brandbrief

Omgevingsvisie gem. Terneuzen


Beste Biervlieters.
Op 1 en 2 april vonden er bijeenkomsten plaats waarin de Omgevingsvisie Terneuzen 2025-2050 werd besproken. Ook de Dorpsraad Biervliet nam hieraan deel.
In het eerste kwartaal had u als inwoner van de gemeente de kans om uw mening te geven via vragenlijsten. We hopen dat u deze mogelijkheid heeft benut, want de keuzes die nu worden gemaakt, bepalen de toekomst van Biervliet en die van onze kinderen.
Vooruitkijken naar 2050 is niet eenvoudig, zeker niet in een tijd waarin de wereld snel verandert. Denk aan geopolitieke ontwikkelingen die directe invloed hebben op onze energieprijzen. In dat kader onderzoekt het Ministerie van Energie en Groene Groei de bouw van vier nieuwe kerncentrales, waarvan er mogelijk twee in de Paulinapolder bij Biervliet komen.
Dit brengt kansen en uitdagingen met zich mee. Ziet u bijvoorbeeld mogelijkheden voor meer werkgelegenheid, extra voorzieningen zoals een supermarkt of postkantoor, en nieuwe woningen? Of maakt u zich zorgen over de impact op de natuur, de landbouw en het toerisme?
Om goede keuzes te maken, is het belangrijk om stil te staan bij de vraag: Hoe ziet Biervliet er over 25 jaar uit? En welke stappen zijn nodig om daar te komen?
Over 25 jaar zullen veel van de huidige Dorpsraadleden niet meer actief zijn. Maar de beslissingen die nu worden genomen, bepalen wel de toekomst. Daarom is nu het moment om uw mening te vormen en met ons te delen. Uw stem helpt ons om uw belangen te behartigen.
Wat zijn de gevolgen van een kerncentrale?
Het rapport ‘Lusten en lasten in balans’ geeft inzicht in de mogelijke effecten:
• De bouw van kerncentrales kan een economische impuls geven aan Zeeland.
• Er ontstaan nieuwe banen en het vestigingsklimaat verbetert.
• De materiële welvaart neemt gemiddeld toe.
• Er kunnen kansen ontstaan voor een beter en gevarieerder onderwijsaanbod.
Een kerncentrale zorgt voor ongeveer 500 banen en een toename van de vraag naar huisvesting. Tegelijkertijd laten ervaringen zien dat de woningwaarde met 5 tot 20% kan dalen. Voor een gemiddelde woning in Biervliet betekent dat een waardevermindering tussen de €15.000 en €60.000.
We begrijpen dat dit onderwerp veel vragen en verschillende emoties oproept. Daarom willen we samen met u een duidelijk beeld krijgen van de toekomst. Wat betekent dit voor u? Welke afwegingen zijn belangrijk?
We horen graag uw mening!